جستجو در توصیف محتوای منابع دیجیتال
اگر سیستم آرشیو منابع دیجیتال مجهز به امکان توصیف محتوا باشد. آنگاه از طریق این محاوره می توانید اطلاعات توصیف محتوای منابع دیجیتال را جستجو کنید.
فیلدها و امکانات جستجوی این محاوره به شرح زیر است:
نوع سند
در سیستم آرشیو، برای هر نوع سند، توصیف محتوای خاص آن سند وجود دارد. به این ترتیب، در اینجا می توانید نوع سند مورد نظر خود را از یک منوی بازشونده، انتخاب کنید:
سطر(های) جستجو
در این ناحیه 3 سطر جستجو وجود دارد که با ترکیب منطقی میان سطرها جستجوی دقیق تری می تواند انجام شود. هر سطر جستجو از دو ناحیه تشکیل می شود: یک ناحیه وارد کردن "عبارت جستجو" و یک ناحیه انتخاب فیلد جستجو .
عبارت جستجو: عبارت و واژه های مورد نظر خود برای جستجو را اینجا وارد کنید. مثال: بر آستانان جانان (نام یک محصول موسیقی)
انتخاب فیلد جستجو (جستجو در): در این قسمت، از یک منوی بازشونده، نام فیلد مورد نظر برای جستجو را انتخاب کنید:
عملگرهای جستجو
همانطور که قبلا هم گفته شد، سطرهای جستجو در این محاوره، امکان ترکیب دارند. ترکیب جستجوها با عملگرهای جستجو (و، یا، بجز) انجام می شود.
برای نمونه به جستجوی زیر دقت کنید:
با این جستجو تمام محتواهای با موضوع داستان یا نمایشنامه که نویسنده آن غلامحسین ساعدی است، بازیابی می شود.
زبان اثر
زبان اثر را از یک فهرست بازشونده انتخاب کنید:
نوع اثر
در سیستم آرشیو، علاوه بر طبقه بندی نوع سند، یک طبقه بندی دیگر به نام نوع اثر هم وجود دارد که در نگاه اول شباهت زیادی به نوع سند دارد اما به نگاهی دقیق تر به مثال زیر می تونید به تفاوتهای این دو مفهوم پی ببرید:
در این مثال: پایان نامه ها براساس دانشنامه (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) تفکیک شده است و دیگر این که آیتمی با عنوان طرح دارد که در انواع سند موجود نیست. پس بطور کلی می توان گفت که نوع اثر یک مفهوم انعطاف پذیر است که توسط مدیر سیستم و براساس مدارک موجود در هر مرکز تعریف می شود اما نوع سند قابل تعریف نیست و برای تمام مراکز ثابت می باشد.
مرجع فهرست نویسی
توصیف محتواهایی که در آرشیو موجود است ممکن است به شکل محلی فهرست نویسی شده باشد یا این که از یک مرجع فهرست نویسی فراخوانی شده باشند. بهرحال در این قسمت، مرجع فهرست نویسی را از یک منوی بازشونده انتخاب کنید:
شیوه نمایش جستجو
نتایج جستجوی توصیف محتوا می تواند به دو روش نمایش داده شود.
نمایش براساس رکوردهای منابع دیجیتال
در این روش، فهرست منابع دیجیتال نمایش داده می شود و در انتهای هر رکورد، توصیف محتواهای مرتبط با منبع نمایش داده می شود. به عبارت دیگر در این حالت، ابتدا به منبع دیجیتال می رسیم و سپس توصیف محتوای آن منبع را مشاهده می کنیم.
نمایش براساس رکوردهای توصیف محتوا
در این حالت، فهرست رکوردهای توصیف محتوا مشاهده می شود و در انتهای هر رکورد، منابع دیجیتال وابسته و مرتبط با آن نمایش داده می شود. یعنی درواقع در این روش، ابتدا به توصیف محتوا می رسیم و از آنجا به منابع دیجیتال دسترسی پیدا می کنیم.